İnsanlık, tarihinin ilk anlarından itibaren birçok nedenden dolayı barınma ihtiyacı duymuştur çevresel faktörler ve bu birçok nedenin kesişmesi sonucu ilk insanlar barınma ihtiyaçlarını mağaraları kullanarak karşılamışlardır. Teknolojinin gelişmesiyle doğal olarak barınma ihtiyacı karşılama biçimleri de gelişmiştir. Ortaya başlı başında bir iş alanı olan inşaat sektörü ortaya çıkmıştır. Böylelikle ortaya çok farklı yapı inşa seçenekleri çıkmıştır. Bunların en çok kullanılanı, betonarme konut yapıları ve prefabrik konut yapılarıdır. Değişen barınma ihtiyacını karşılamak için insanlar genellikle, evin üstüne kat çıkma işlemini tercih etmektedirler. Bu da akıllara hemen, 2. kat çıkma maliyeti, evin üstüne kat çıkmak kaça mal olur gibi sorular getirmektedir.
Barınma ihtiyacını betonarme ev biçimini seçerek karşılayan kişiler; bazen çevresel faktörlerin etkisiyle bazen de ev nüfusunun artması ya da barınma ihtiyacının nitelik değiştirmesi nedeniyle evlerine kat çıkmaya mecbur kalabilirler. Bu sebeplerden dolayı bu kişiler, evin üstüne bir kat daha eklemek durumunda kalabilirler. Bu kar çıkma maliyeti, genel kanının aksine hiç de düşük değildir aslında. Bu maliyet, tek katlı yeni bir evin yapım fiyatının çok az miktar altında olmaktadır. Çünkü tek katlı evin maliyetiyle, evin üstüne kat çıkmak arasında maliyeti azaltan yeni bir temel açma maliyetinin olmaması ve çatı için gerekli malzemelerin zaten bulunmasıdır. Bunun haricinde tek katlı inşa edilecek yeni bir ev için, yapılacak tüm masraflar evin üstüne çıkılacak ikinci kat içinde mevcut durumdadır. Şimdi sıkça sorulan 2. kat çıkma maliyeti, evin üstüne kat çıkmak kaça mal olur gibi soruları cevaplandırmaya çalışalım. Öncelikle evin üstüne kat çıkmak, şu kadara mal olur diye net bir rakam söylenemeyeceğini belirtelim. İkinci katı çıkmak için şu masraflar vardır: Su ve elektirik tesisatı kurulum maliyeti, tavan için çelik demir ve botan maliyeti, belediye izin ve ruhsat masrafları, evin dışının komple tekrar boyanması maliyeti, çatı sökme ve alt kat tavan güçlendirme maliyeti, cam, pencere ve merdiven maliyeti, çatının tekrar yapılması için işçilik maliyeti, tuğla maliyeti, ısıtma, kanalizasyon maliyeti, sıva çelik ve demir baliyeti, ev içi döşeme parke boya ve sıva maliyeti. Tüm bunların maliyeti aslında değişiklik göstermektedir. Ancak bu maliyet hesabını çıkarırken şu kıstasa alınır. Çıkılacak katın inşa maliyeti alt katın inşa maliyetinin yüzde yetmişidir. Örneğin; ortalama olarak 100 bin TL’ye mal olan bir tek katlı evin üstüne çıkılacak ikinci katın maliyeti ortalama olarak 70 bin TL hesaplanmaktadır.
2. kat çıkma maliyeti, evin üstüne kat çıkmak kaça mal olur tarzında sorulabilecek sorular yukarıdaki gibi cevaplandırılabilir.
İşte bu sebeplerden dolayı, evin üstüne prefabrik ev çıkmak en mantıklısı olacaktır. Kat üstü Prefabrik Ev hem maliyet hemde hız olarak çok uyguna gelecektir.
Tüm detaylar için Bize Buradan Ulaşabilirsiniz ; 0 (216) 421 35 10