Muhtar tapusu nedir? Ne işe yarar?

Muhtar tapusu nedir? Ne işe yarar? 1

Herkes tarafından merak edilen Muhtar Tapu hakkında bilinmeyen ve merak edilen konuları bütün ayrıntıları ile bu yazıda açıklıyoruz. Peki Merak edilen muhtar tapusu nedir? Muhtar Tapusunun geçerli süresi ne kadardır? Muhtar Tapusu hangi koşullarda yapılır?

Tüm bu soruların cevabı yazımızda ayrıntılı olarak yer almaktadır. Taşınmaz türden olan mülklerin hakkının kime ya da hangi şahsa ait olduğunu tapu belgeleri belirler. Kadastro işlemine tabii olmuş olan ve tapuya taşınmaz mülk alım ve satım işlemleri tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Diğer yandan da bahsettiğimiz gibi kadastro işlemine tabii olmamın mülkiyetlerin devir işlemleri tapu dairelerinde gerçekleştirilemiyor. Bu nedenlerden dolayı bu gibi durumlarda mülkiyet alım ve satım işlemleri bölge muhtarlıkları tarafından gerçekleştirilmektedir. Kadastroya tabii olmayan yerlerde ve mülkiyetlerde muhtar satış sözleşmesi olarak ta bilinen muhtar tapusu verilmektedir.

Söz konusu olan bu durumda muhtar eşliğinde düzenlenen sözleşmeye mührün basılmasının sonrasında bu sözleşme muhtar satış sözleşmesi niteliğine kavuşmaktadır. İlk 30 günlük sürenin ardından hakkında dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlar ve tespitler kesinlik kazanmaktadır. Diğer yandan ise kadastro müdürü tarafınca onay işlemi gerçekleşmek kaydı ile kesinlik kazanan tutanaklar ile kadastro mahkemesinin kesinleşmiş olan kararı, kesinleşme tarihleri tescil tarihi olarak kabul edilmesi kaydı ile en fazla 3 aylık süre içerisinde tapu kütüklerine kaydedilmektedir. Bunu yanı sıra ise tutanaklar ile belirlenen haklara sınır ve tespitler hakkında yapılan tutanakların kesinlik kazanmasının ardından geçen 10 yıllık sürenin ardından kadastro işleminden önce olan hukuki sebepler gerekçe gösterilerek kesinlikle itiraz edilemez ve herhangi bir dava açılamaz. Kadastro işlemi gerçekleşerek çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu senetleri işleme tabii kayıt vasfından çıkmaktadır.

Kesinleşmemiş tutanaklar herhangi bir nedenle tapuya tescil edilmişse, iddia ve taşınmazın niteliğine bakılmaksızın, taşınmazı tescil tarihinden itibaren 20 yıl müddetle malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduranlar ile bunların akdi ve kanuni halefleri açılmış ve açılacak olan davalarda medeni kanunun tapuya itimat prensibinden yararlanırlar.

Tüm arsa ve tapularınıza prefabrik ev yaptırmak isterseniz ;

YouTube video

Tüm detaylar için Bize Bu numaradan Hemen Ulaşabilirsiniz ; 0 (553) 905 35 10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir